Skrevt d. 31.10-2022

Hvordan opdrager jeg en Cocker Spaniel?

Har du svært ved at opdrage din Cocker Spaniel, eller har du bare brug for inspiration til nye måder, du kan opdrage din hund på? Så er du kommet til det rigtige sted. Her er en guide til hvordan du bedst opdrager din Cocker Spaniel. Der er blandt andet eksempler på, hvilke træningsmetoder du kan tage i brug.

Sådan Opdrager Du Cocker Speniel

En Cocker Spaniels personlighed

Det er ikke alle hunderacer, som skal opdrages på samme måde. Forskellige hunderacer har nemlig forskellige personligheder. Det er derfor vigtigt, at du kender til din hunds personlighed, så du bedst kan finde ud af, hvilke metoder vil være effektive.

Cocker Spanielen er en meget livlig hund. Den har masser af energi og livsglæde. Det er derfor utrolig vigtigt, at den bliver stimuleret og motioneret nok. Hvis den ikke bliver det, kan den være svære at opdrage, da den vil have det dårligt mentalt.

Hunderacen er derudover meget intelligent. Den kan derfor hurtigt komme til at kede sig. Det er vigtigt, at den ofte bliver udfordret, og den kan altså godt klare lidt svære arbejdsopgaver.

Denne type hunde er ofte rigtig selvstændige samtidig med, at de elsker social kontakt. Disse to karakteristikker skal holdes i mente, når du opdrager en Cocker Spaniel.

Brug en hård hånd

Da denne hunderace er meget intelligent og aktiv, kan den faktisk rigtig godt lide at tage styringen. Det er naturligvis ikke en særlig god egenskab. Det betyder nemlig, at du kan risikere, at din hund er uopdragen og ikke lytter til dig.

En hård hånd kan være nødvendig, men det betyder altså ikke, at du skal snakke hårdt til den eller behandle den dårligt. Det vil faktisk kun give dårlige resultater. Cocker Spanielen er nemlig en meget blid og sensitiv hund. Hvis du behandler den hårdt, vil den selv begynde at opføre sig meget hårdt.

Når vi skriver, at du skal bruge en hård hånd, betyder det altså i stedet, at du skal holde hunden i lidt kort snor. Du må ikke lade den slippe afsted med for mange narrestreger. Den skal være klar over, at du er lederen.

Sørg for at din Cocker Spaniel får nok motion til hverdag

Hvis en Cocker Spaniel ikke får nok motion til hverdag, vil den blive helt umulig at have med at gøre. Den vil blandt andet blive hyper og uopmærksom.

Så hvis du gerne vil opdrage din Cocker Spaniel godt, skal du sørge for, at den bliver motioneret nok. Det er vigtigt, at hunden får mindst en times motion om dagen. Det kan du for eksempel sørge for sker ved at gå nogle lange ture med den. Det er en fordel, hvis hunden kan gå uden snor et godt stykke af vejen. Så kan den nemlig få lov til at snuse rundt og rigtig bevæge sig.

Det er dog også vigtigt, at din hund bliver stimuleret mentalt. Det er altså ikke nok bare at gå en tur. Sørg derfor for at lege nogle lege, når I alligevel er ude at gå. Det kan for eksempel være apport.

Fokusér især på lydighedstræning

Når du har en hund, som godt kan lide at bestemme og som er meget selvstændig, er det vigtigt, at den er meget lydig. Hvis hunden er uopdragen og fuldstændig ignorer det, som du siger, får du svært ved at styre den.

Det er derfor vigtigt, at du fokuserer ekstra meget på lydighedstræning. Det kan du gøre ved at starte med de helt basale kommandoer såsom ’dæk’, ’sit’, og ’apport’. Det er især vigtigt, at du kan få din hund til at sidde ned.

Det er en rigtig god idé, at du giver din Cocker Spaniel en godbid hver gang, at den følger din kommando. Så lærer den nemlig hurtigere, at den skal gøre det, som du siger.

Opdragelse Cocker Spaniel

Socialisér din Cocker Spaniel

Det er ikke nok, at din Cocker Spaniel tilbringer en masse tid med dig. Den skal også kunne være sammen med andre mennesker. Sørg derfor for at introducere din hund til forskellige mennesker, så den også opfører sig godt ude i samfundet.

Din hund skal dog også være social sammen med andre hunde. Hvis din hund ikke får nok social kontakt, vil den hurtigt få adfærdsproblemer. Det kan for eksempel være, at den gør eller hopper op af folk. Den vil også holde op med at være lydhør.

For at forhindre at din Cocker Spaniel får for lidt social kontakt og får adfærdsproblemer, kan du tage den hen til en hundepark. Her kan den møde et væld af forskellige hunde.

Tag til hvalpetræning

Det bedste, som du kan gøre for din hund opdragelsesmæssigt, er at træne den, når den er hvalp. Det er nemlig her, at den er mest modtagelig overfor læring. Det er derfor en rigtig god idé at gå til hvalpetræning med din Cocker Spaniel.

Her vil den både lære forskellige kommandoer, men den vil også blive socialiseret fra en ung alder af, hvilket kun er positivt.

Til hvalpetræning vil du som ejer også få en masse brugbar viden. Træneren kan ofte give dig nogle gode tips til, hvordan du skal opdrage lige netop din hund. Det er nemlig ikke alle opdragelsesmetoder, som passer til alle hunde.

Overvejer du professionel hundetræning?

Har du svært ved at opdrage din Cocker Spaniel, eller vil du bare gerne opdrage den ekstra godt? Så kan det være, at professionel hundetræning er noget for dig og din hund.

Der findes mange forskellige slags hundetræning. Du kan for eksempel tage til specialiseret hundetræning. Det kan blandt andet være apporteringstræning, lydighedstræning eller jagthundetræning.

Cocker Spaniels er faktisk rigtig gode jagthunde, og det er derfor meget sandsynligt, at du vil møde andre Cocker Spaniels til jagttræning. Denne slags træning er for intelligente og aktive hunde – hvilket man vist roligt kan sige karakteriserer denne hunderace.

Du kan selvfølgelig også vælge at tage til mere generel hundetræning, hvor der ikke er et specialiseret fokus. Det er helt op til dig.

Der findes også mange hundeklubber, som du kan tilmelde dig og din hund til. Her vil der også ofte være træningsmuligheder.