Hunden med de store øjne og de lange ører er på globalt plan en af de mest populære hunderacer. Har du set Lady og Vagabonden, ved du, hvilken hund det drejer sig om, nemlig Cocker Spanielen.

Ligger din kærlighed hos den venlige og energiske hund, får du her 6 ting, du skal vide om racen – lige fra dens historie og anvendelse til pasning og pleje af de lange, pelsede ører.

Cocker Spanielens oprindelse

Den oprindelige spaniel kan spores helt tilbage til 1100-tallets Spanien, men faktisk blev hunden først anerkendt som race i 1892, da den i Sydengland og Wales blev videreavlet som jagthund. Her inddelte man racen i to grupper: hunde, der vejede over 11 kg, som fik navnet “starters” og havde til opgave at jage vildtet, og “Cockere”, der blev brugt til at apportere.

Det er også fra hundens anvendelse som jagthund i den engelske natur, at navnet “Cocker Spaniel” opstod. Her jagtede den nemlig bl.a. skovsnepper, der på engelsk kaldes “woodcock”.

I dag anvendes den engelske Cocker Spaniel stadig som jagthund, men størstedelen er hovedsageligt familiehunde. Hos opdrætter bliver hvalpen præget til primært at være enten en jagthund eller en familiehund. Har du planer om at få dig en Cocker Spaniel, skal du derfor gøre dig klart, hvilket formål den skal tjene.

“Lady” gjorde hunderacen populær i Danmark

Særligt fra 1960’erne til ind i 1980’erne var Cocker Spanielen yderst populær i Danmark, hvilket i høj grad skyldtes tegnefilmen Lady og Vagabonden.

I starten af 70’erne blev der i Dansk Kennel Klubs stambogsregister registreret ca. 2.200 Cocker Spaniels, men i 2011 var tallet faldet til ca. 400 registreringer. En overproduktion af Cocker Spaniels fandt sted som følge af en tårnhøj efterspørgsel på en “Lady”.

Overproduktionen ledte til indavl, hvilket medførte spaniels med et uønsket temperament. Selvom kvalitetsavl sidenhen har mindsket produktionen og fjernet det karaktertræk, forfølger rygtet om et dårligt temperament dog stadig hunderacen.

Cocker Spanielens karakteristiske udseende

Cocker Spanielen er en mellemstor hunderace på ca. 12-14 kg. Typisk vil hannen have en højde på 39-41 cm, hvilket er en lille smule større end tæven, der er ca. 38-39 cm høj.

Langt de fleste kender en Cocker Spaniel på dens lange ører og halvlange, silkeagtige pels.

Ikke to spaniels er ens – racen findes nemlig i en bred vifte af farvekombinationer. Dog er de typiske farver sort, gylden, rød, liver (chokolade), liver-og-tan samt sort-og-tan.

En blid og energisk hund

Med en Cocker Spaniel får du en blid, livsglad og energisk hund, hvis hale stort set altid logrer. Som familiehund er den meget kærlig og hengiven overfor alle familiemedlemmer. Har du børn, kan du dermed trygt anskaffe dig en Cocker Spaniel, da den er yderst børnevenlig og tålmodig og hurtigt bliver deres bedste legekammerat.

Med en spaniel i hjemmet får du en utrolig loyal og lydig hund. Tæven har tendens til at være en smule mere stædig end hannen, men gør du det klart for hende, hvor grænserne går, og hvem der bestemmer, vil hun hurtigt og villigt adlyde dig.

Generelt er Cocker Spanielen super venlig overfor alle, uanset om det er andre hunde, børn eller fremmede, ja selv indbrudstyve. Ønsker du en hund, der kan beskytte dig, bør du derfor vælge en anden hunderace.

Som jagthund er spanielen selvstændig og målrettet, og den har et stort behov for at blive aktiveret.

Opdrag Cocker Spanielen med konsekvent hånd

En Cocker Spaniel er utrolig intelligent, og bliver den behandlet med respekt og stimuleret tilstrækkeligt, får du oftest en nem hund at holde. Dog skal du sørge for at opdragelsen sker med konsekvent hånd, da spanielen ellers vil dominere og overtage styringen. Det gælder dog også for mange andre hunderacer.

Vær opmærksom på, at en spaniel langt fra er en stille hund. Gøen kan være en udfordring med denne race, hvad enten den er alene eller ej. Den lille vagthund giver lyd fra sig, når den ser en bil, cyklist, løber, kat o.lign. Vil du sikre et godt og fredeligt forhold til dine naboer, bør du derfor træne din hund til at stoppe med at gø, når du beder den om det. 

En hund med behov for jævnlig og krævende pelspleje

Hundens smukke og silkeagtige pels kommer ikke ud af det blå – den kræver en del pelspleje. Pelsen skal børstes regelmæssigt for at undgå sammenfiltring. Ørerne skal især have fokus pga. deres ekstra lange pels. Filtrer pelsen sammen på og inde i ørerne samt mellem poterne, kan det være særdeles ubehageligt for hunden.

Pelsen på disse steder bør klippes, trimmes og børstes nogle gange årligt. Du kan vælge selv at stå for det eller at få en hundefrisør til at udføre arbejdet. Vænner du din spaniel til den obligatoriske ugentlige pelspleje, vil det gå langt mere smertefrit for både den og dig.

Hvis du kan overskue den krævende opgave med hundens pelspleje og har tid i dagligdagen til tilstrækkelig aktivering, er en Cocker Spaniel et rigtig godt valg for dig og din familie.